skivhyllan

Alla inlägg den 3 februari 2015

Av skivhyllan - 3 februari 2015 19:08

Dags för lite härligt svängig musik så här på kvällen.Den tidigaste plattan jag har med Frank Zappa, The Mothers Of Invention, The Mothers. Oavsätt namn, fantastiskt bra!

 
   
The Mothers (Frank Zappa) - Over-Nite Sensation
Discreet - MS 2149
Format:
Vinyl, LP, Album, Gatefold
Country:
US
Released:
1973
 
Det härliga med Frank Zappa och gänget som fanns runt honom är helt klart hur extremt duktiga musiker det faktiskt handlar om, mycket är invecklat på gränsen till totaltokigt men de hittar alltid ut i någon lyftande refräng eller skumt mellanparti som överraskar en helt och får i alla fall mig att bli nyfiken på nästa coola grej som kanske kommer (vilket det nästan utan undantag kommer att göra).
Ljudbilden är så där härligt sjuttiotal, allt låter lagom mycket och det är njutbart på låg, mellan och hög volym.
Så där gött som det sällan är när det kommer till dagens produktioner.
Skivan har stor mängd humor vilket definitivt är lite av ett signum,senare skivor blir mer åt det "snuskiga" hållet. Mycket för att visa sitt missnöje med censuren i USA under mitten av 80talet, då många religiösa och politiska fruar  får någon knäpp och ska till varje pris stoppa allt som inte innehåller dragspel och psalmer. Ett litet underbart exempel finner du i klippet under från 1986.

Frank Zappa och de olika konstellationerna han var med i släppte en väldigt stor mängd skivor, både studio album och en rejäl hög med inofficiella skivor, som jag skulle tippa på är i största utsträckning live grejer.
 
Men åter till skivan på spelaren just ikväll, här är låtarna som är med på skivan.
 
Camarillo Brillo4:01
I'm The Slime3:35
Dirty Love3:00
Fifty-Fifty6:08
Zomby Woof5:11
Dinah-Moe Humm6:05
Montana6:37
 
Enligt min mening så finns det inte ett dåligt spår på denna skivan, som på så många av hans/deras album. Visst Zappa's musik räknas knappast till den enklaste av stilar och det kan vara bäst att börja med något som kanske är mer lättlyssnat som tex. Joe's Garage Act 1.  Innehåller mer tydlig humor om sex, religion och vad som kan hända om man vistas med rockstjärnor och hur dålig människa man är om man håller på eller lyssnar på musik. :P
Får nog ta och göra en liten recension av denna plattan vid ett senare tillfälle, helt klart en favorit platta, även mitt första Zappa album.
 
Som en liten fotnot.
Jag måste säga att det är fantastiskt hur bra en så här "gammal" skiva kan låta efter att säkert passerat 3 skivsamlare innan mig. Omslaget är i prima skick, inte en hörbar eller synbar repa eller skada någonstans vad jag kan hitta på varken skiva eller omslag.
Synd att inte nya, ja just precis NYA! helt oöppnade, helt ospelade, helt nypressade skivor idag verkar skippa den biten helt. Regeln har börjat bli att "man får leva med lite skador", så för vinylskivans framtid, utveckling (Eller snarare åter...veckling) skicka tillbaka: kantstötta, skavda, warpade, taggade, oslipade, off-centered, böjda och vattenskadade skivor. Du skulle aldrig rulla ut med en ny bil från en säljare med en skada och tänka,
-Ja men så kan det ju va ibland, måndags exemplar.
 
Sätt lite press på skivbolagen och tillverkarna och försök i största möjliga mån ta reda på vad det är för ljudkälla som man använt sig av när man pressat skivan (nypress och återpress av gammalt), idag så är tyvärr väldigt mycket mixat för CD och då låter det sällan vackert när de använder samma till vinyl.

   .....oj oj  råkade visst bli lite off topic, hehehe.
 
Tack för att ni läste! Över och ut!
 
 
Ovido - Quiz & Flashcards