skivhyllan

Alla inlägg den 30 januari 2015

Av skivhyllan - 30 januari 2015 11:59

Så var det dags för del tre om Helloween, detta är den svåraste och dyraste perioden att få tag på i vinyl. Väldigt synd eftersom (emot många andras tycke, speciellt från folk som inte ens lyssnat efter att Kiske lämnade bandet) det finns en hel uppskö med riktigt bra låtar och skivor också för den delen. Helloween hittar verkligen tillbaka till sitt gamla sound, bandet har många avhopp av andra medlemmar utöver sångarna speciellt när det kommer till trummisarna, efter att original trummisen Ingo Schwichtenberg blev sparkad under turnén för Chameleon skivan pga  svåra drogproblem och Schizofreni som senare ledde till att han tog sitt liv 1995, bara 29 år gammal. 4 trummisar har suttit bakom setet, nuvarande heter Daniel Löble. tom Mikkey Dee gjorde ett inhopp som studiotrummis på skivan Rabitt Don't Come Easy 2003 pga sjukdom. Även gitarrister har kommit och gott i omgångar, de ända två original medlemmarna som är kvar är Michael Weikath – lead & rhythm guitar, backing vocals och Markus Grosskopf – bass, backing vocals

Detta är i mitten på 90talet så vinyl utgåvorna är få och väldigt begränsade, tyvärr så är bildskivor oftast det ända som går att få tag i. Eftersom jag bara äger två plattor i denna era (än så länge) jagar flitigt resten av dem, men priserna har varit lite höga jämfört med skicket för att det ska bli av.


Första plattan med Andi på sång heter:


Master Of Rings
Och kom ut 1994 och innehåller framför allt två låtar som verkligen sticker ut, Perfect gentleman och In the middle of a heartbeat.

Saknas i samlingen och kostar runt 1000lappen i NM skick.

Nästa skiva de släpper heter:


The Time Of The Oath


 

Detta är nog fortfarande min absoluta favorit skiva med Andi på sång, släpptes 1996 och innehåller riktigt många grymt ösiga låtar som öppningsspåret, We Burn, Steel Tormentor, Power, balladen Forever And One Neverland) om jag ska vara riktigt ärlig tycker jag bara att plattan innehåller en enda dålig låt på tolv och det är Anything My Mama Don't Like. som känns malplacerad.


Ganska sällsynt i riktigt bra skick, men även den ligger runt 1000lappen i de fallen.



Better Then Raw

 


Grymt välmålat omslag, nog i särklass det snyggaste av alla Helloweens plattor (som tyvärr oftast lider av urkiga Photoshop historier under senare delen av 90talet och som sen verkar fortsätta...blää)

Inte lika vass låtmässigt däremot enligt mina öron, men helt klart inte dålig.


Brukar dyka upp och ligger på närmare 1500kr senaste NM-M jag såg på uppe på nätet. Vilket är väldigt absurt då den bara finns en (vad jag vet om) inofficiell utgåva (bootleg) resten är bara på CD och kassett.
Vilket verkligen är synd med tanke på omslaget.



The Dark Ride


Nuclear Blast - NB 480-1
Format:
Vinyl, LP, Album, Picture Disc
Country:
Germany
Released:
2000
 
 

Nästa platta är ett riktigt guldkorn, fick tag i ett exemplar förra året. Finns bara som bildskiva vilket är himla synd men den kostade mig bara 300kr och låter oväntat bra i alla fall. Denna skivan är lite mörkare i sitt sound och även textmässigt, vilket inför nästa skiva ledde till slitningar i bandet och Roland Grapow - lead & rhythm guitar, backing vocals (1989–2001) hoppar av tillsammans med Uli Kusch - drums, backing vocals (1993–2001) och ersätts med Mark Cross och bandet tar ett steg tillbaka till det lite soundet gladare igen.



Rabbit Don't Come Easy

2003

 

En helt klart underskattad platta, om man bortser från det typiskt dåligt datagjorda omslaget så innehåller den många riktigt tralliga och bra låtar. Trummisen Mark Cross hinner bara spela in två låtar innan han måste hoppa av bandet pga sjukdom, resten av låtarna spelas trummorna av Mikkey Dee.

Minns första gången jag hörde denna skivan, det första jag reagerade på var hur väldigt "likt" Mikkey Dee trummisen spelade... hehehe vilket uppenbarligen inte var så konstigt.

Finns på dubbel vinyl, men även den ovanlig och brukar ligga runt 1000kr i NM.



Keeper Of The Seven Keys - The Legacy

Steamhammer - 28191 2LP
Format:
2 × Vinyl, LP, Album
Country:
Germany
Released:
2006

 


En riktigt grym "back to form" platta, starka låtar i en bra blandning av gamla/nya soundet.

Innehåller låtar som öppningsspåret, The King For A 1000 Years. The Invisible Man, Pleasure Drone, Mrs.God

Silent Rain, Occasion Avenue, Light The Universe och The Shade In The Shadow alla riktigt bra låtar.


Hade tur och hittade ett inplastat exemplar för 300kr ungefär, denna plattan är nog däremot den enklaste av alla de som jag skriver om i detta inlägget, då den verkar fått en lite större och bättre vinylutgåva.



Gambling With The Devil

Släpptes 2007

 

Det är från den här skivan och framåt som jag tycker att låtarna börjar bli klenare och bitvis fånigare textmässigt. Vilket är väldigt synd, men efter så många skivor under bältet utan att vika allt för hårt igen (som under de två sista plattorna med Kiske) från sin stil så är det nog ganska naturligt.



7 Sinners

Släpptes 2010

 

Innehåller någon bra låt eller tre, bl.a The Sage The Fool The Sinner. tyvärr väldigt brickwalled, vilket förstör mycket av upplevelsen.



Senaste släppet för bandet.


Straight Out Of Hell

Från 2013

 

Personligen ingen favorit skiva heller, men jag hoppas på att nästa platta ska vara något i stil med plattorna innan Gambling With The Devil. Öppningslåten på plattan är däremot riktigt nice. Omslaget är så där typiskt 90tals datakonst pruttigt... tyvärr!



Det var allt för detta ganska långa inlägget. Tyvärr äger jag inte så många av dessa plattor som jag kunde önska, men livet är inte slut än på ett tag (förhoppningsvis) så det blir säkert i något senare inlägg.


Hej hopp!






 


Ovido - Quiz & Flashcards