skivhyllan

Alla inlägg den 31 januari 2015

Av skivhyllan - 31 januari 2015 10:56

Så då har en av de senaste köpen kommit fram.

 

Iron Maiden - The Final Frontier
EMI - 50999 6477701 6
Format:
2 × Vinyl, LP, Album, Limited Edition, Picture Disc
Country:
Europe
Released:
2010
 
Iron Maiden har på senare år haft en förkärlek för bildskivor, vilket är väldigt synd eftersom de rent ljudmässigt oftast låter bedrövligt. Så gör även denna utgåva, ett högt härligt "woosh" ljud som sen förorenar hela ljudbilden.
Har bestämt mig för att ge deras senare plattor en chans, efter deras comeback skiva med Bruce (Brave New World) så har det snabbt gått neråt enligt mitt tycke, refrängerna har blivit ganska obefintliga vilket verkligen var Maidens grej. Bruce röst låter mest ansträngd på de höga partierna och för att vara tre gitarrister så är det väldigt fantasilöst när det kommer till melodier och annat stämningsfullt plickilliplock. Oftast är spelar alla stränginstrument samma typiska ackord följder, inte ens Harris bas gör något roligare för att fylla ut tomrum på de flesta verser. Riktigt synd!
Men man ska inte klaga för mycket, det är fanimej inte lätt att skriva bra låtar och här snackar vi ett band som har skrivit väldigt, väldigt många låtar nonstop sedan 80talet började. De har även gått genom både 80-90 och 2000tals ljudbild, "så här ska det mixas" och som 80tals hårdrocksband gungade båten av existens ganska hårt på 90talet då allt helt plötsligt skulle vara känslosamt, mörkt och ungdomligt svårt. Inte det lättaste att anpassa sig till skulle jag våga påstå.
 
Trevligt att se att omslag och bilder är målade däremot med hjälp av dator, men hellre det än massa pruttig 3d grafik som ser ut som hämtad från något gammalt dataspel under 90 talet (se: Dance Of Death omslaget)
Så trots att det är en bildskiva och ljudet inte är direkt optimalt och att Maiden bitvis, men inte helt låter ganska trött på sig själva så har skivan ändå visa intressanta partier och låtar, som jag tänker ge några chanser till.
 
 
Ovido - Quiz & Flashcards